Isteri Pandai Masak, Suami Pandai Makan

Kepada suami isteri yang baru kahwin. Ketahuilah bahawa kebahagiaan rumah tangga itu ada banyak pintunya. Sabar ialah salah satu pintu dan kuncinya.

Oleh itu Sang Suami, jika isteri anda belum pandai masak, sabarlah. Barulah gentleman dan cool. Berilah dia peluang, ruang dan masa untuk belajar. Setahun atau dua tahun. Antara keseronokan di sepanjang kesabaran itu ialah anda melihat isteri anda bersungguh-sungguh belajar memasak. Dia beli buku masakan, dia baca, dia cuba masak. Dia baca resepi-resepi masakan di internet. Di Facebook pun dia sembang dengan kawan-kawan tentang masak. Ada juga yang sanggup bayar yuran kursus masakan. Semuanya demi suami dan demi kebahagiaan sebuah rumah tangga. Pujilah masakannya jika ia menjadi. Kalau pun terlebih gula atau garam, janganlah marah. Berilah motivasi untuk cuba lagi. Yang untungnya anda juga nanti kalau isteri anda dah pandai masak. Anda boleh makan makanan sedap di rumah dengan kerap pada kos rendah tanpa perlu berbelanja besar di restoren mahal-mahal untuk makan makanan sedap. Kalau nak ajak kawan datang rumah pun tak segan, sebab makanan insyaAllah dijamin sedap. Kawan-kawan pun mesti sangat ringan mulut untuk memuji. Kalau kawan-kawan puji tu, janganlah lupa beritahu pada isteri. Pujian itulah yang akan menyebabkan isteri lebih bersemangat untuk selalu memasak sedap dengan lebih kerap tanpa merungut penat, tak sempat masa dan sebagainya.

Kepada Si Isteri pula, kalau belum pandai masak tapi dah ‘terlanjur’ kahwin tu, cepat-cepatlah kejar balik. Sematkan keazaman untuk pandai masak. Tingkatkan semangat. Minta suami anda dorong dan bantu anda belajar memasak. Setkan target. Contohnya nak pandai masak 1 jenis masakan kegemaran suami dalam masa seminggu dari sekarang. Atau nak pandai masak 2 jenis masakan kegemaran suami dalam masa sebulan dari sekarang. Setelah mencapai satu target, letakkan target baru atau tingkatkan target sedikit demi sedikit sehingga anda perlahan-lahan tanpa sedar sudah banyak pandai. Setkan 6 bulan atau 1 tahun untuk mencapai tahap pandai memasak yang memuaskan dengan jumlah kepelbagaian menu yang memuaskan. Tumpukan kepada makanan kegemaran suami terlebih dahulu. Anda perlu hidangkan kepada suami makanan yang dia suka, bukan makanan yang senang anda sediakan. Jika anda masih nak jalan pintas, tanyalah suami makanan apa yang dia suka tapi mudah disediakan. Jika ada, itu rezki anda. Jika tidak ada, ketahuilah bahawa anda mendapat lebih banyak pahala dengan susah payah sediakan makanan kegemaran suami walaupun rumit. Padahal kerumitan itu juga nanti yang akan menjadikan anda chef yang hebat.

Suami! Sabarlah menanti isteri anda belajar masak. Sesekali anda masaklah bersamanya, untuk memberikan semangat. Isteri, sabarlah belajar memasak. Kalau tak menjadi, cuba lagi. Kalau tak menjadi, anda tetap dapat pahala. Kalau menjadi, anda dapat pahala, kepuasan sendiri dan mungkin pujian suami! Bukankah itu kebahagiaan yang didambakan?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: