Keibubapaan dalam dunia yang mencabar

Catatan Nota Forum : Keibubapaan dalam dunia yang mencabar

Panel 1: Puan Mazni Mohd Zainal Abidin, Perunding Permainan Hospital

Panel 2: En Ahmad Fakhri Hamzah, Pelatih Profesional Bertauliah

Panel 3: Puan Jamilah bt Samian, Pelatih Profesional Bertauliah

Pengalaman peribadi Puan Mazni Mohd Zainal Abidin, Perunding Permainan Hospital – bayi dalam kandungannya dipesan menjelang hendak tidur malam supaya mengejutkannya bagun solat Subuh. Apabila menjelang subuh, bayinya menendang-nendang dinding perutnya sehinggalah dia bangun. Subhanallah!

Semasa usia 0-3 tahun, iaitu semasa komunikasi lisan belum sempurna, permainan menjadi medium komunikasi paling penting.

Apabila berusia lebih tiga tahun atau apabila kanak-kanak pandai bercakap, komunikasi lisan digalakkan. Peruntukkan masa untuk berborak-borak dengan anak sebagaimana kita ada masa untuk berborak dengan jiran, kawan dan sebagainya.

Hormati bayi sebagaimana kita menghormati orang dewasa lain. Tegur bayi apabila berjumpa dengannya. Apabila baru sampai ke rumah, pergi jumpa bayi dan tegurnya. Berbual-bual sedikit dengannya. Beritahunya jika anda perlu meninggalkannya untuk urusan lain atau jika anda sibuk seperti hendak memasak di dapur dan sebagainya. Buat satu janji temu (appointment) dengan bayi. Datang semula kepada bayi setelah anda selesai urusan anda atau setelah anda tidak sibuk lagi. Peruntukkan masa untuk bersamanya.

Fasa perkembangan bayi seperti tidur melentang, berbalik meniarap, bergerak atau berpusing setempat, mengengsot, merangkak, duduk, bangun bertatih, berjalan, berlari, melompat dan sebagainya mestilah dilalui semua fasa tersebut. Melalui semua fasa perkembangan adalah penting untuk memastikan kesempurnaan pergerakan badan apabila dewasa. Jika ada fasa perkembangan yang dilangkau, contohnya dari meniarap terus bangun bertatih tanpa merangkak terlebih dahulu, bayi atau kanak-kanak itu mesti diajar atau dilatih khusus kemudiannya untuk merangkak agar perkembangan pergerakan badannya semasa besar atau dewasa kelak tidak terganggu. Merangkak boleh dilatih dengan bantuan alat permainan terowong di taman permainan kanak-kanak.

Bermain dengan anak bukan urusan isteri sahaja, malah juga urusan malah tanggung jawab suami. Sudahkan anda/suami anda pandai bermain dengan bayi? Jangan terkejut jika ada orang tidak pandai. Bermain dengan bayi atau kanak-kanak bukanlah perkara yang perlu dimalukan. Ia bukanlah perkara yang memalukan.

Permainan anak patung adalah bagus kerana ia melatih komunikasi.

Bayi yang sakit perlu diberi motivasi melalui percakapan dengannya. Contohnya, bayi yang dirawat dalam incubator. Kita perlu beri kata-kata nasihat kepadanya. Dia mungkin tidak faham makna perkataan, tetapi dia dapat merasai ruh kata-kata itu. Demikianlah Allah jadikan.

Kisah pasangan ibu bapa Malaysia beranak kecil menetap di Jepun. Di rumah mereka di Jepun, mereka berbahasa Melayu. Bayi dihantar ke pusat jagaan bayi dijaga orang Jepun. Selepas bayi berusia 1-2 tahun, mereka balik ke Malaysia. Apabila bayi mula bercakap, perkataan pertama yang diucap ialah perkataan Jepun. Ibu bapa itu pelik kerana mereka sendiri tidak berbahasa Jepun dengan bayinya, malah berbahasa Melayu. Siasatan pakar kanak-kanak mendapati penyebab kepada kejadian itu ialah komunikasi dalam bahasa Jepun lebih banyak berlaku berbanding komunikasi dalam bahasa Melayu. Dengan kata lain, komunikasi antara bayi dengan pengasuh bayi berbangsa Jepun lebih banyak berbanding komunikasi antara bayi dengan ibu bapanya sendiri. Itulah contoh jelas akibat kekurangan komunikasi.

Keremajaan

Remaja ialah fasa perubahan. Perkara yang paling konsisten terhadap remaja ialah perubahan. Perubahan luaran dan dalaman. Masa remaja umpama masa rumah sedang diubahsuai. Kelam-kabut. Remaja cenderung emosional dan ‘rebellious’. Masa remaja juga adalah masa untuk berubah. Sama ada berubah menjadi lebih baik atau lebih teruk. Remaja berubah sepanjang masa. Aktiviti baik yang ibu bapa lakukan bersama anak semasa usia 3-4 tahun tidak semestinya masih menjadi aktiviti yang baik bagi anak berusia 13-14 tahun.

Ketiadaan ‘role model’ yang baik ialah punca masalah juvana. Dari bayi hingga tadika, kanak-kanak lelaki cenderung mendekati dan mencontohi ibu. Dari darjah 1 ke atas, kanak-kanak lelaki cenderung mendekati dan mencontohi bapa. Dari usia 14 tahun ke atas, remaja lelaki memerlukan lebih banyak ‘role model’ selain bapa.

Kenapa anak atau remaja berubah menjadi teruk walaupun dijaga dengan baik di rumah? Jawapan: pengaruh luaran.

Lain anak, lain watak atau gelagat. Kena hormati perbezaan watak atau gelagat anak.

Anak-anak zaman teknologi maklumat

Internet ialah oksigen bagi generasi Alpha. Anak-anak mesti dikawal dalam penggunaan internet. Pandu anak-anak melayari internet. Jawab soalan-soalan anak-anak. Jika anda tidak menjawab atau sengaja mengelak dari menjawab, anak-anak akan merujuk kepada orang lain. Jika orang yang dirujuk itu tidak baik, anda akan tanggung akibatnya.

Tetapkan awal-awal dalam fikiran anda bentuk anak yang macam mana yang anda inginkan. Setelah membuat penetapan, berusahalah ke arah itu.

Jika anak anda nakal dan anda ingin mengubah kenakalannya, anda pastinya akan mencari sebab kenakalan itu pada diri anak anda. Tetapi ingat, anda ada fokus lain yang lebih besar iaitu anda perlu fokus mencari apa yang perlu diubah pada diri anda sendiri terlebih dahulu sebelum anda fokus mengubah diri anak anda. Pengalaman peribadi En Fakhrin ingin mengubah gaya pemakaian anak-anak lelakinya. Awalnya, semua kata-kata nasihat dan tegurannya terhadap gaya pemakaian anaknya tidak dihirau oleh anaknya. Kemudian, En Fakhrin mula mengubah sikap dirinya. Dia mula mengemaskan pakaian dan barang-barang anaknya yang bersepah padahal ia sebelum itu tidak pernah melakukannya, sehinggalah anaknya berkata kepada anaknya yang lain “Abah dah berubah!”.  Tidak lama kemudian, anaknya pun berubah dan mula mendengar kata dan nasihatnya.

Apabila ibu bapa berubah, anak-anak akan ikut berubah.

Buku tulisan  Jamilah Samian :

http://coolmumsuperdad.com/?page_id=256

THE GROOVY GUIDE TO GEN Y & Z

123 Ideas to Connect with Youths who Breathe the Internet

COOL MUM SUPER DAD:

The Straight Talking Guide to Making it as a Parent

Without Losing a Warm Enduring Relationship with Your Child

COOL BOYS SUPER SONS:

What Parents Can Do To Motivate Teen Boys To Strive For Their Personal Best

At Home, At School And Beyond

(IBU KOOL BAPA HEBAT is the Malay version of COOL MUM SUPER DAD)

IBU KOOL BAPA HEBAT

Bagaimana menjadi ibu bapa yang lebih baik

Ahmad Fakhri Hamzah   http://coolmumsuperdad.com/?page_id=633

Jamilah Samian http://coolmumsuperdad.com/?page_id=573 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: