Bagaimana untuk bersedekah setiap hari

Saudara-saudariku, indah tak hidup anda jika setiap hari anda mendapat RM1 percuma daripada seseorang? Sebaliknya, indah tak hidup anda jika setiap hari anda dapat memberikan sedekah RM1 percuma kepada seseorang seperti kanak-kanak miskin, orang tua, orang kelainan upaya, orang fakir, dan orang yang kelihatan memerlukan. Jika RM1 sehari, sebulan kita sedekahkan lebihkurang RM30. Jika pendapatan anda RM 3000 sebulan, RM30 ialah 1% sahaja dari pendapatan anda. Jika pendapatan anda RM 6000 sebulan, RM30 ialah 0.5% sahaja dari pendapatan anda. Atau jika pendapatan anda ialah RM 6000 sebulan, anda boleh sedekah RM2 setiap hari, iaitu bersamaan RM60 sebulan, iaitu 1% dari pendapatan bulanan anda. Jika pendapatan anda RM 1500 sebulan, untuk menyedekahkan 1% dari pendapatan anda, anda boleh sedekahkan RM setiap 2 hari, iaitu bersamaan RM15 sebulan. Ok juga macam tu kan. Jika 99% pendapatan anda terguna untuk kepentingan anda sendiri dan keluarga, apa salahnya 1% untuk orang-orang di sekeliling anda.

Orang itu mungkin ialah orang yang membersihkan tempat anda bekerja, atau tempat anda lalu lalang. Orang itu mungkin orang yang berkhidmat mencuci kereta anda. Orang itu mungkin orang yang menghantar makanan sedap yang anda pesan dari rumah makan ke ke rumah anda. Orang itu mungkin memangkas lalang di laman anda. Bukankah Allah telah berjanji untuk menambahkan rezeki kepada orang yang tidak lokek membelanjakannya ke jalan-Nya?

Rezeki yang Allah tambah tidak semestinya dalam bentuk kertas bernilai. Apa guna punya banyak kertas bernilai tetapi jiwa tidak tenang, keluarga porak peranda, gaduh suami isteri hari-hari, rumah bersepah-sepah, beban kerja terasakan banyak, anak-anak mengamuk dan bermasalah, kereta selalu buat hal. Rezeki itu ialah semua macam kesenangan yang kita tidak sedari kewujudan dan nikmatnya sehinggalah ia hilang. Sihat wal afiat, dapat berjalan elok, tidak sakit lutut, kepala tidak pening, waras, tidak selsema, tidak sakit mata, boleh makan tanpa pantang, tidak ada kencing manis, tidak ada darah tinggi, cukup makan, boleh makan besar di luar sesekali, boleh pergi jalan-jalan bawa keluarga sesekali, pergi kerja balik kerja tak perlu terlibat kesesakan jalan raya, tidak pernah terlibat kemalangan jalan raya, jiran-jiran baik-baik, kawan-kawan amanah dan pemurah, majikan adil, anak-anak menyejukkan mata, kenderaan elok dan tidak selalu rosak, rumah luas dan damai, linkungan hidup yang kondusif dan banyak lagi semuanya ialah rezeki.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: