Kesatuan/kesepakatan Umat dan Ketegasan Pemimpin

KESATUAN/KESEPAKATAN UMAT, KETEGASAN PEMIMPIN DAN PERISTIWA-PERISTIWA DI MALAYSIA

Banyak peristiwa yang mengancam kedudukan Islam dan umat Islam di Malaysia disebabkan ketidaksepaduan umat dan ketidaksepakatan dalam perkara yang padahal adalah perkara asas dan pokok dalam urusan beragama Islam sendiri. Lihat pengakuan Menteri berportfolio agama Islam seperti di bawah:

UTUSAN: Datuk Seri fikir apakah cabaran yang ditempuh oleh umat Islam di Malaysia ketika ini?

JAMIL KHIR: Kita melihat ada beberapa hal yang mencabar kekuatan dan kesatuan umat Islam. Yang lebih besar daripada itu adalah kesatuan fikrah atau pemikiran umat Islam. Lihat soal murtad yang berlaku sehingga timbul keresahan besar umat Islam di negara ini sehinggakan rata-rata yang ambil kesimpulan wajar umat Islam bersatu di bawah satu payung untuk pertahankan akidah umat Islam sehingga lahirnya perhimpunan yang dikenali Perhimpunan Sejuta Umat.

UTUSAN: Tentang soal ibadah korban haji baru-baru ini, mengapa pula ada pihak yang pertikaikan?

JAMIL KHIR: Soal korban ini harus semua fahami bahawa ia suatu tuntutan ibadah dalam Islam. Kita perlu menghormati antara satu sama lain. Dalam konteks agama misalnya sebelum ini tidak pernah ditimbulkan soal-soal seperti itu dan ‘tertimbul’ ini pun adalah kesan sebab kita umat Islam tidak bersatu.

Lihatlah, apabila umat tidak sepakat dan tidak bersatu padu, kita akan dimamah musuh dengan lahap di tanah air kita sendiri. Sementara itu sikap Menteri Dato Jamil Khir perlu dipuji kerana menyokong perpaduan umat Islam dan bertegas dalam isu agama seperti isu Seksualiti Merdeka seperti di bawah. Pemimpin yang tahu batas toleransi dalam agama sangat diperlukan oleh umat ini. Bukan pemimpin yang sanggup bersekongkol dengan musuh agama dan bangsa semata-mata silau dengan janji kekuasaan, pada masa sama membiarkan nasib pengikut, bangsa dan agama terjual dengan murah kepada musuh.

UTUSAN: Apa pandangan Datuk Seri tentang isu Seksualiti Merdeka?

JAMIL KHIR: Ia jauh menyimpang daripada norma kehidupan manusia. Dalam erti kata lain, ‘merdeka’ yang saya boleh terjemahkan adalah kebebasan untuk amalan seksual seperti lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT). Kita patut cepat berganding bahu untuk mengekangnya dan bukannya menyokong atas sifat kerana mereka ini macam ditinggalkan. Sebaliknya, kita bantu bawa mereka pulang ke pangkal jalan. Bukannya memperakukan amalan mereka pula.

Realitinya, dalam Perlembagaan negara, kita tak benarkan termasuk Sekyen 377 (a),(b), (c) dan (d) yang tidak benarkan berlaku perhubungan lelaki dengan lelaki dan sebagainya yang saya nampak di hujung terowong itu adalah untuk memadamkan Seksyen 377 ini. Nanti akhirnya pula hilang sekatan perundangan dan kelak timbullah pula kebebasan yang dilaungkan oleh golongan tersebut.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: