Fahaman Kebangsaan


Asobiyah Jahiliyah. Asobiyah jahiliah ialah kesetiaan dan sokongan kepada sesuatu kelompok atau bangsa dalam melakukan kezaliman. Nasionalisme bercorak perkauman sempit yang zalim adalah salah satu contoh asobiyah jahiliyyah. Pengamal asobiyah jahiliyah selalunya taksub membuta tuli.

Asobiyah Murni. Ibn Khaldun telah mentakrifkan asobiyah (yang murni) sebagai semangat kelompok yang diperlukan untuk kelangsungan hidup sesebuah masyarakat, asalkan ia bertujuan menegakkan kebenaran. Watoniyyah iaitu semangat cintakan tanah air adalah salah satu contoh asobiyah yang murni.

Nasionalisme. Perkataan nasionalisme berasal dari kata nationalisme iaitu perkataan Inggeris. Nasionalisme ialah kesetiaan kepada bangsa dan Negara. Bentuk nasionalisme di Negara Inggeris atau Negara-negara Barat adalah berbeza dengan nasionalisme di Negara-negara Timur seperti Tanah Melayu. Bentuk nasionalisme bergantung kepada sejarah dan budaya setempat.

Nasionalisme negatif. Nasionalisme di barat bercorak perkauman sempit yang zalim, sampai membawa kepada permusuhan dan penindasan kepada bangsa lain. Nasionalisme di Barat mendiskriminasikan manusia berdasarkan bangsa.

Nasionalisme positif. Nasionalisme di Tanah Melayu (Malaysia) adalah kesetiaan dan semangat cintakan bangsa dan tanah air yang menjadi sumber kepada perpaduan, semangat tolong-menolong, persefahaman dan kekuatan yang bermanfaat.

Faham kebangsaan. Istilah yang lebih tepat untuk nasionalisme di Tanah Melayu (Malaysia) ialah fahaman kebangsaan. Yang dimaksudkan dengan fahaman kebangsaan ialah rasa kemanusiaan dan persaudaraan sesama ummat serta semangat cintakan bangsa dan tanah air yang mendorong perpaduan dan pembangunan tamadun tanpa menzalimi orang lain.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: